Sió Negre 2015

Sió Negre 2015

235.00

Detta vin är främst gjort med de äldsta Mantonegro vinstockarna och skapades år 2000 som en hyllning till vinmakarens mormor Sió. Ett av de absolut bästa vinerna från Mallorca,  mycket elegant med mörka mogna frukter, komplexitet och djup och mineralitet från de kalkstensrika jordarna och rikt på nyanser.

Vinet kan drickas nu men också lagras många år till. Årgång 2015 kommer att utvecklas ytterligare och bli en av de bästa årgångarna som gjorts på flera år. Servera det ca 18-19° C och njut det separat med lite lagrad ost eller drick det tillsammans med eleganta köttgrytor, stekt och grillat lamm och nötkött och ugnsbakade grönsaker

Add To Cart

Producent: Bodega Ribas

Region: Vi Tierra Mallorca, Balearerna, Spanien

Beställningssortimentet: 79164 – 235 kr (inkl moms)

Ladda ner PDF med mer info här

Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska mallorquinska druvsorterna varav de äldsta är över 60 år gamla vinstockar. Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt. Från och med skörden 2017 kommer vissa av vinerna också att vara formellt ekologiskt certifierade.

Fakta om vinet

Druvor: 55% Mantonegro, 15% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon och 10% Merlot

Färg: Ljust körsbärsröd med antydan till lila

Doft: Tydliga dofter av mörk frukt som slånbär och plommon med inslag av mineralitet, kryddor och balsamico.

Smak: Smaken är elegant och komplex med dominerande mogen mörk frukt (slånbär och plommon) med mineralitet och balsamico toner samt kryddor (muskot, kanel och kakao). Det har en bra fräschör från syran och mycket balanserad i gommen med sammetslena tanniner i en lång eftersmak som dröjer sig kvar länge.

Servering: Det kan drickas nu eller kan lagras i minst 8-10 år till. Serveringstemperatur 17-19 ° C. Detta är ett vin som kan njutas separat med lite lagrad ost eller drick det tillsammans med eleganta köttgrytor, stekt och grillat lamm och nötkött och ugnsbakade grönsaker.

Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor från de äldsta vinstockarna av den inhemska Mantonegro, en sort med fantastisk potential som ger frukt och värme. Kompletteras med 25 åriga vinstockar av mer strukturerade sorter som Syrah, Cabernet och Merlot.

Vinifiering: Jäsning vid måttlig temperatur mellan 25 och 27ºC för att undvika överdriven maceration och för att få de primära aromer av röd frukt från Mantonegro ska prägla vinet. Lagring sker sedan i 12 månader 50% gamla franska ekfat och 50% ny franska ekfat.

Alkohol: 14,5%

Syra: 4,76 g/l

Residual sockerhalt: 0,18 g/l